Mdvanii


Maailman vaikeasti tavoiteltavin nukke

BillyBoy*n Mdvanii (lausutaan Mid-vah-knee) luotiin vuonna 1989. Hän oli ensimmäinen käsin tehty huippumuotinukke, joka oli tehty erityisesti aikuisille keräilijöille. Mdvanii oli käsin tehty ja maalattu nukke, joka oli puettuna oikeisiin huippumuotivaatteisiin. Mdvanii oli saatavilla vain erittäin rajoitetuissa erissä. Mdvanii oli myös anatomisesti oikein muotoiltu. Kaikki nämä seikat tekivät Mdvaniista ainutlaatuisen nuken.

Mdvanii julkaistiin erittäin eksklusiivisena nukkena ja häntä edustivat vain tietyt jälleenmyyjät.  Näitä olivat suurimmaksi osaksi nukkemyyjät Amerikassa, mutta myös muotipiirit olivat edustettuna, kuten Liberty's of London ja Gian Franco Ferré Boutique. Mdvaniilla oli myös oma liike/galleria Pariisissa, 22 rue du Cherche-Midillä. Liike oli sisustettu shokeeraavan pinkillä värillä ja sen ovessa luki "Luxe, Poupées et Volupté".

Mdvanii liike ja galleria, Pariisi, 22 rue du Cherche-Midi

Jälleenmyynnin huippu saavutettiin, kun Mdvaniia mainostettiin vuonna 1991 Amerikan F.A.O. Schwarz lelukaupan kuvastossa. Kyseinen liike sai myytäväkseen 600 Mdvanii-nuken rajoitetun erän sarjan. Se oli lukumäärältään suurin sarja, jota Mdvaniia koskaan valmistettiin. Jokainen tämänkin sarjan Mdvanii oli käsin tehty ja siten aivan yksilöllinen.

FAO-Schwarz glamour jumalattaret, 1991

Vaikka Mdvaniilla oli valtava kysyntä Amerikan markkinoilla, BillyBoy* päätti vuonna 1993 ottaa välimatkaa jälleenmyyntipiireihin. Sen seurauksena Mdvaniin jälleenmyynti lopetettiin Amerikan nukkemarkkinoilla. BillyBoy* vaati, että Mdvaniia ei saisi enää ostaa USA:sta. Hän kuitenkin halusi, että Mdvanii olisi edelleen saatavilla yksityiskeräilijöille Euroopassa ja Japanissa.

Päätös oli yllättävä, mutta osoittautui pitkällä tähtäimellä oikeaksi. Keräilynukkemarkkinat tuottavat jatkuvasti uusia isoina massoina valmistettavia tuotteita. Massatuotantona valmistetut nuket ovat yleensä toistensa kopioita. Osa näistä massatuotteista on saanut selviä vaikutteita Mdvaniista (esim. Mattelin Silkstone Barbie). Mdvanii on kuitenkin, massatuotteista poiketen, ollut aina yksilöllinen nukke. Sittemmin Mdvanii onkin vakiintunut ainutlaatuiseksi taideteokseksi.


Jälleenmyyntimarkkinoilta vetäytymisestä huolimatta, Mdvaniin valmistusta ei koskaan lopetettu. Päinvastoin, BillyBoy* on luonut 13 erilaista Mdvanii perheen hahmoa, esim. etnisiä poikanukkeja, muiden nukkeluomuksiensa lisäksi.


Kuvat ja teksti FT